>
İş ilanlarında ve iş tanımlarında sıkça karşılaşıyoruz; yöneticilerin ekiplerini motive etmesini bekliyoruz. Peki nedir bu motivasyon ve ne gibi faaliyetleri kastediyoruz?
Çalışanların işlerini yaparken görevlerini istekle ele alması ve işini zevkle yapması çoğu zaman başarıyı destekleyici bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. Literatürde defalarca ele alınan memnuniyet üçgeninde, çalışan memnun olursa müşteri memnun olur, müşteri memnun olursa hissedar memnun olur diyoruz. Diğer bir deyişle çalışan memnuniyetini finansal sonuçlarla ilişkilendiriyor ve daha memnun çalışan daha iyi finansal sonuçlara yol açar diyoruz. Bu sebeple motivasyon konusu özellikle önem kazanıyor.
Kişinin işyerindeki potansiyel motivasyonu büyük ölçüde daha yöneticisi onunla çalışmaya başlamadan belirleniyor. Görev için doğru kişinin seçilmesi, alınan kişinin kurum kültürününe uyumu ve yeni elemanın yöneticisi ile çalışması noktasındaki tarz eşleşmesi bu konuda büyük önem taşıyor. Nihayetinde bu yeter şartlar yerine gelmedikçe, yönetici sihirbaz da olsa çalışana işi yapmak için gerekli motivasyonu kazandıramıyor.
Bu yeter şart yerine geldikten sonra iş aslında yöneticinin hünerine kalıyor. Hepimizi motive eden unsurlar birbirinden farklıdır. Hepimizin aç kapa düğmesi farklı yerde ve sesimiz farklı noktadan açılıyor. Konuyu belki daha da karmaşık yapacak ama, bu konu durumsallık da gösteriyor. Dolayısı ile kişinin görev uyumunu ve motivasyonunu duruma göre iyi analiz etmek gerekiyor.
Konu hakkında bir çok kaynakta bulunabilecek temel pirensiplere de girmeden birkaç tuzak noktaya dikkatinizi çekmek isterim:
- Motivasyon sürekli iltifat ve pohpohlama değildir: Sıkça yapılan hatalardan biri konunun sadece çiçek, pasta, kart, teşekkür olarak nitelendirilmesi ve bu unsurları kullanırken gereğinden fazla cömertçe davranılmasıdır. Takdir ve ödül çok önemli motivasyonel araçlardır ve dozunda ve zamanında kullanılması gerekir. Fazla kullanılması sağlanabilecek pozitif etkiyi erozyona uğratır. “Yöneticim bugün de 3 kişiye teşekkür etti, ne olmuş yani …” etkisini bırakabilir.
- Motivasyon her zaman kibarlık ve hiçbir zaman ters düşmeme ile sağlanamaz: Motivasyonel araçların başında iyi uygulanan koçluk teknikleri vardır. Çalışanın kişisel gelişimine yönelik yapıcı eleştiriler iyi anlatıldığında çok etkili motivasyonel unsurlardır. Her ne kadar hepimizi motive eden unsurlar farklı da olsa rekabetçi bir firmaya seçilmiş bir profesyonelin kariyer gelişimine önem verdiğini varsayabiliriz. Bazen kişinin yanlış bir yolda çalıştığı gözlemlendiğinde kişi ile ters düşmek ve uygun bir dille hafif bir şok vermek de iyi sonuç yaratabilir. İlk aşamada kısa süre bir demotivasyon yaşatsa da …
- Motivasyon salt para ile sağlanamaz: Para ve yan haklar kişileri farklı seviyelerde motive eden unsurlardır. Ama ekibini motive eden yönetici aranıyor derken kastedilen her bir görevin başarılı sonlanmasında para dağıtan yönetici değildir. Kişi işe ve göreve uygun ücretlendirilmelidir, ama motivasyon ve kuruma bağlılığı yaratan çoğu zaman manevi unsurlardır.
- Çok çalışmak ve zor görevlerle uğraşmak motivasyonu düşürmez: Sonuç odaklı personel seçen rekabetçi şirketlerde kişileri motive eden en önemli unsurların başında başarı gelir. Dozu iyi ayarlanmış yüksek zorlukta görevlerde çok çalışan kişiler her ne kadar yorulsalarda sonuçta kazanacakları başarı ile motive olurlar. İşe bağlı motive ekipler, aynı hedefe odaklanmış ve bu hedefe ulaşmak için çok çalışan, sonunda da başarıyı yakalayan ekiplerdir.
Tüm bu unsurların etkin uygulanabilmesi için çalışanlarla iletişim kanallarının açık tutulması ve iyi kullanılması gerekir. Çalışanlar ancak şirket strateji ve hedeflerini iyi anladıklarında ve kendilerinden istenenleri bu bağlamda anlamlandırabildiklerinde motive ve başarılı olabilirler.
Sağlıcakla kalın
Engin Utkan
>This is really interesting article. At least in the translation of Google :)Speaking about the importance of motivation, I also consider the stage of stimulation(material incentives)- when the employee is driven only by money. The reasons may be different: tiredness, emotional burnout, loss of interest, other life priorities and personal values, etc. Is it possible to transfer from the stimulation phase to the phase of motivation? Is it make sense to continue to cooperate with a stimulated employee? How do you think?
BeğenBeğen