Hocam Nasıl Gidiyor?


Yeditepe Üniversitesi Yüksek Lisans programında ders vermeye başladım. Üniversite yıllarımda araştırma görevliliği yapmıştım ama kod yazıyordum, hiç ders vermedim (üniversitede liselilere verdiğim dersleri saymazsak). Yeditepe Sosyal Medya Yönetimi MBA programında SOM509 kodlu Sosyal CRM & Değişen Müşteri Deneyimi adlı dersi veriyorum.

Bir dönemde 15 ders vereceğim, vize yok, proje var, dönem sonu bir final olacak. Tahmin ettiğim gibi oldukça fazla zaman ve efor alıyor, iyi hazırlanmak gerekiyor. Konu çok güncel ve değişen bir konu olduğundan, her ne kadar bir ders kitabı olsa da dersi günümüzden örneklerle ve yeni internet haberleri ile süslemek gerekiyor.

İzlenimlerim neler:

– Güzel bir öğrenci grubu var. Dünyadan kopuk ne yapmak istediğini bilmeyen bir ekip değil de ağırlıklı iş tecrübesi olan, ilgili ve kararlı bir ekip var.

– Herhalde ben de öyle idim ama nota çok odaklılar. Nottan ziyade kavramları anlamaya ve iyi kazanımlarla ayrılmaya bakmalılar. Kısa yoldan öğrenmek yok.

-Proje ödevi kapsamında yaratıcı fikirlerle bir kampanya ya da iş modeli tasarlamak onlara zor ve korkutucu geliyor. Gitgide bu kavrama daha ısınıyorlar ve bence harika işler çıkartacaklar.

Oldukça keyifli ilerliyor. Bu süreçte ben de çok çalışıp çok öğreniyorum.

Kazanımlarımdan biri, yarı zamanlı da olsa bir meslek oldu (gerçi üniversiteyi hala ikna edemedim sanırım, kaydolup bir kimlik almam mümkün olmadı). Yeni mesleğime en çok kızım sevinmişe benziyor. Uzun zamandır çocuklara yaptığım işi anlatmakta zorluk çekiyordum. Buse bu yeni işimi çok daha basit anlatılır bulmuş olmalı ki, okulda soran birine “annem öğretmen, babam profesör” demiş 🙂

Asıl nasıl gittiğini öğrencilerime sormam lazım. Ne dersiniz (tabi aralarında izleyen varsa)?

Hayırlısı … Sağlıcakla kalın

Engin Utkan

About Andy Engin Utkan

Salesforce Consulting and Training

31 Responses

  1. Pınar

    Bence sektör deneyimli biri ile çalıştıkları için ne kadar şanslı olduklarını ancak o işi gerçekten yapmaya başladıklarında anlayacaklardır. Sizi tebrik ederim. Birşeyler öğretmek hayatta en zevkli işlerden biri. Ulvilik vs gibi konular çok klişe, kişinin yaptığı işten zevk almasını daha çok önemsiyorum. Heyecan ve istekliliğiniz mutlaka onlara da geçecektir.
    Sevgiler

    Beğen

  2. Hayirli ugurlu olsun 🙂 Sizin adiniza cok sevindim. Gecen donem baska bir universitede CRM ve Stratejik Pazarlama dersi aldim. Verileri anlamlandirip buna gore stratejiler olusturmak zor ama cok keyifliydi. Siz de bu isin ehli oldugunuza gore, eminim bu bahar (donemi) guzel gececektir 🙂

    Beğen

  3. Sinem

    Merhabalar,

    Sadece bir dersinize girmeme rağmen çok şey öğrendim gerçekten.Tekrar teşekkürler bu fırsatı verdiğiniz için:)

    İyi dersler dilerim:)

    Beğen

  4. Dersinizi alan şanslı öğrencilerden biri olarak diyebilirim ki; gerek dersin içeriğini hazırlayış biçiminiz, gerek paylaştığınız güncel ve akılda kalıcı örnekler, gerekse verdiğiniz proje ödeviyle bizi bu sürece aktif bir biçimde dahil etmeniz gerçekten çok kıymetli. Çok teşekküler.

    Beğen

  5. Erbil Topgül

    Sizin ilk ögretmenlik deneyiminiz, sanırım bizleride sizin adınıza unutulmaz kılıyor. Dersin ilk günü “hocam dersin icerigi nasıl olacak sorularına” sizinde ” saat kac gibi dersler baslar, genelde saat kac gibi ara veriyoruz” sorularınızı unutuyor degilim 🙂

    Bunun yanında ise, ders secimi asamasında ögretim görevlisinin ismi belirtilmemesine ragmen aynı sektörde olmamız derse devam etmemi sagladı. Acıkcası ,dersin icerigine göre drop edebilecegimi dusunurken, ilerleyen haftalarda uzmanlık alanım ile paralel güncel konuların tartısılması ve dersin projesi ilgimi cekmeye devam etti. Sektörde “Engin Bey olarak bildigimiz ve sektöre cok büyük katkıları olan kisi artık benim icin “hocam” dı.
    Tecrübelerinizden faydalanmak bana her gecen hafta katkı saglarken sosyal medyanın püf notklarını ögrenmeye devam etmek ise bana keyif veriyor.
    Tesekkürler Hocam…

    Beğen

  6. Atınç Yıldız

    Sektördeki tecrübeniz ve bilginiz aşikar. Sektör dışından gelen birisi olarak bu dersi sizden aldığım için kendimi çok şanslı hissediyorum. Yazınızda belirttiğiniz gibi notlar yerine kavramlara odaklanmakta fayda olduğu fikrine bende katılıyorum. Tabi bu güzel düşünceleri güzel notlar la da süslemek gerektiğini unutmamak gerekir 🙂 Ayrıca final,vize gibi modası geçmiş uygulamalardan ziyade proje odaklı olmanız da, yeni ders vermeye başlamanıza rağmen pozitif eğitimi çok güzel bir şekilde uyguladığınızı gösteriyor bence. Kitaptan biraz daha bağımsız ve güncel konulara daha odakli bir ders olması da bizim için dersin başka bir artısı.Bize kattıklarınız ve katacaklarınız için şimdiden teşekkürler.

    Beğen

  7. secil55

    Çoğu şirket CRM projeleri geliştirmeye çalışıp, öğrenmeye çalışırken bizlerin CRM konusunda uzman bir kişiden Social CRM (çoğu kişinin sadece duyduğu, moda bir terim olduğu için kullandığı bu konuyu) derinlemesine hem teorik (dersler) hem de pratik (detaylı Proje) olarak öğreniyor olamamız mutluluk verici. Kişisel özeleştirim sizlerin de belirttiği üzere okuyan değil yoğun çalışan bir grup olduğumuzdan kendi adıma istediğimiz zamanı yeterince ayıramayabiliyoruz, malesef hayatın acı gerçekleri… Bu noktada öğrenme hevesimizin, emeklerimizin ve iyi niyetimizin hayatın acı gerçekleri ile karşılaştığını bu noktada kızınızın belirttiği üzere Sevgili Prof.müzün desteklerini bekliyor olduğumuzu belirtmek isteriz.

    Beğen

  8. cihan

    Merhabalar;
    Ne yalan söyleyeyim hocam, dönem başında, sırf haftalık programıma uydugu için seçmiştim bu dersi:) Ama hiç de pişman değilim..Örneklemeler yaparak ders işlemeniz, sıkılmadan takip etmemi sağlıyor. Şimdilik sadece proje konusunda biraz zorlanıyorum o kadar:)

    Beğen

  9. Türkiye sınırları içerisinde işlenmiş örnekler üzerinden değil de, dünya üzerinden ele aldığınız örnekler ile bu işin ufkunu, benim gibi konuya yeni ısınan biri üzerinde genişlettiğiniz için öncelikle size teşekkür ederim hocam. Zorlandığım konular olmasına karşın, müfredatı ele alma şekliniz ile hepsinin üstesinden gelebiliyoruz. Konuları güncel olarak ele almanız, ders açısından çok tatmin edici ve sürekli değişen dünyada bunu, CRM adına yapılmış bir yatırım olarak görüyorum. 🙂 Teşekkürler

    Beğen

  10. Benjamin

    At first I have to say, hopefully I have understood all what is written in your article well, because google translate hasn’t made the best understandable sentences of your turkish 🙂

    In sum, what I understand is that it is your first class as instructor and that you ask us how we consider your lesson.

    I think, you have the experience and know-how to teach us very well in SCRM. And like at most your good and global examples you made in your presentations to SCRM. The book is very good as well, although I have to say that I sometimes don’t understand why we should read all the content of the book at home even though we getting this in the same time presented from you. I have to spend a lot of time to read the book even if it is written in easy english.

    A Final Exam as a project is a very good Idea, but at the beginning of it I didn’t know what are the conditions and expectations of this.

    In all I’m really glad to participate your lesson with the other students.

    Görüsürüz

    Beğen

  11. ÖĞRETMEK mi, ÖĞRENMEK mi, yoksa MERAK ETMEK mi?

    Bu akşam hayatımda önemli “mihenk taşı” diyebileceğim bir deneyim yaşadım. Eski yöneticim, aynı zamanda üstadım olan Engin Bey’in bir master programındaki dersine konuk konuşmacı olarak katıldım.

    Önce üstadın bu sayfadaki yazısını okudum, bu işi MERAK ETTİM, sonra sorguladım, derse bilet almaya çalıştım;-) ve davet edildim. En güzel yanı da burasıydı. İşin içine duygular girince iş başka oluyor. Dersin amacı da bu değil mi?

    ÖĞRETEN olmanın çok zor bir iş olduğunu gördüm. Bildiklerini, paylaşabilmek/satmak, öğrencinin beğenisini kazanarak algısını açık tutmak ve verdiklerinin değere dönüşmesini gözlemlemek.
    ÖĞRENMEK ise klasik öğrenci psikolojisinin dışına çıkabiliyorsa eğer, önemli bir değere dönüşebilen/dönüştürebilen potansiyel bir güç!

    Ben bu akşam bu değişkenlerin içinde gidip geldim.

    ÖĞRENCİLER; öğrenmeye çok açıklardı, sorguluyorlardı ve sahip oldukları bilgileri pekiştirmek, farklı bakış açıları katmaya çalışıyorlardı.

    ÖĞRETMEN; ders, not, kaldı/geçti, statü, kalem/kağıt, yoklamadan çok uzak, nasıl daha fazla yeni bir şeyler katarım derdi içindeydi. Dersine konuk çağırarak bu riski göze almasından belliydi;-)

    MERAK; bence hepsinin ve her şeyin çıkış noktasıydı.
    Benim orada bulunma nedenim, bu deneyimi yaşama, anlama ve kendime yön verme isteğimi kamçılayan yegane his!
    Öğrencilerin yukarıda belirttiği, geri bildirimlerinde yer verdiği gibi ilk baştaki beklentiyle sonrası gelişmelerde yer alan itici güç!
    Öğretmenin; paylaşımlarıyla başarı ve katkı duygusunu tatmine dönüştürebilen yegane motivasyon aracı!

    Umarım, bütün bunlara ve herkese bir nebze de olsa katkım olmuştur, öyleyse mutluluğumun sınırını hayal bile edemezsiniz…

    Bu sahnede;
    öncelikle bana tanıdığı bu fırsat ve katkıları için üstadım Engin Beye,
    beni sabırla dinleyen tüm SOM509 öğrencilerine,
    beni desteklediği için eşime
    ve projesi olduğu halde beni yanında göremeyip anlamaya çalışan kızıma
    ve tabii oyunda emeği olan tüm figüranlara bütün içtenliğimle teşekkür ederim;-)

    Beğen

    1. Haftanın yoğunluğu ve yorgunluğu sırasında dersin içeriğiyle ilgili bir şeyler yazmadığımı fark ettim, ayıp olmuş ;-(

      Ders, günümüzde özellikle trend gençlerin en çok bildiğini, uyguladığını, yalayıp yuttuğunu, basit dediği düşündüğü sosyal crm ile ilgili. Eğer facebook kullanıyorsan, bir kaç sayfa takip ediyorsan, hele hele de bir kaç markanın yayınladığı girdiye(feed, entry…) yorum yapıp dalga geçtiysen bu iş çoktan hallolmuştur, artık bu iş senden sorulur 😉 Ne o çok mu acımasız eleştiri oldu yoksa ama maalesef tanıdığım karşılaştığım bir çok yeni yetme böyle…

      Maalesef günümüzde işler biraz böyle işliyor. Aslında SCRM, daha etkin iletişim için algı yönetiminin kişiler üzerinde değil de topluluklar üzerindeki yönetimine giriş anahtarıdır bence. Bildiğiniz tüm klasik CRM(lerin) ve iş alanlarının, gelir modellerinin bir tık ötesinde topluluk yönetimini bilmeyi gerektirir. Her türlü metrik, kazanç gelir modellerinin yanında, firmaya, kişiye özel değil, geniş kitlesel etkileri üzerinde oyun oynama alanıdır. Bu işin içinde ürün/hizmet geliştirmeden tutun da, iş yönetimi, kalite yönetimi, şikayet yönetimi, online/yüzyüze/telefon kanal yönetimi, rakip yönetimi, dashboard ile fırsat ve zayıf noktaları fark etmek ve bir potada toplamak ama bunu çok farklı bir platformda farklılıkla ve sürekli değişime ayak uydurarak yapmak gerekir.

      Üstad beni derse davet ettiğinde müfredatı(syllabus) gönderdi. okuduğumda dersin yukarıda özete bahsettiklerimi içerdiğini görünce daha çok heyecanlandım.
      Derse girme fırsatım olmamıştı ama proje haftasındaki ilk sunulan projeleri dinleme şerefine eriştim.
      Birincisi; forusquare benzeri “gecekuşu” isimli bir uygulamaydı. Sunum çok başarılı, satın almaya ve eğlenceye yönelik her türlü modeli barındırıyordu. Sunum içeriğinde uygulamaya, gelir modeline ait her türlü detayı içerecek şekilde hazırlanmış ve sunum teknikleri noktasında çok iyi hazırlanılarak sunulmuştu. SCRM ders içeriğine yönelik tüm girdiler/çıktılar vardı. Bir kaç geri bildirimimiz oldu. Ben mevcut işim gereği müşterinin geri bildirimlerine de ağırlık verilmesini önerdim. Bunun üzerinde hem fikir kaldık 😉
      ikincisi; AVM’ne yönelik yine check-in içeren bir uygulamaydı. Çok kaliteli hazırlanmış bir sunumla karşı karşıyaydık. Kurumsal format, geçişler vb bir çok sunum teknikleri kullanılmıştı. Bu sunumda da SCRM ders içeriğine yönelik gidiler ve çıktılar özet şeklinde mevcuttu. Geri bildirim zamanında gelir modelinin yanında son kullanıcıya yönelik aktarımlara da yer verilmesi konusunda mutabık kaldık;-)

      25 dk civarında ben de deneyimlerimi paylaştım. Öncesinde hazırlanmıştım, SCRM’e yönelik şimdiye kadar edindiğim bilgilerimi paylaşacaktım. Topu topu 6-7 satır cümleydi ama farkına vardım ki son işimdeki yaşadığım 2 yılı canlı bir şekilde ve tüm önemli süreçlerinden bahsetmişim. Müşteri merkezli yolculukların canlı örneklerini paylaştım. Aslında bu deneyim paylaşımı daha çok yaklaşık son 15 yıllık iş hayatı ve birikiminin özet bir haliydi, sonuçlarıyla birlikte canlı örneklere ağırlık verdim.
      Öğrencilerin çeşitli soruları da oldu, dilim döndüğünce cevaplamaya çalıştım, umarım tatmin edici de olmuştur 😉

      Çıkışta üstadla kısa değerlendirmemizde şu sonuca vardık. Herkes bu işi biliyor ya da bilmeye çalışıyor, öneminin farkında ama uygulamada farklılıklar ya da bilinç dışı sonuçlar ortaya çıkıyor.

      Ben bu paylaşımdan oldukça keyif almıştım, hatta işimle ilgili, gelecek hedeflerimle ilgili oldukça motive olmuştum.

      Fırsat ve deneyim için çok teşekkürler, tekrarı dileğiyle…

      Beğen

      1. NEŞE

        Şenol, derse katılanlar için senin de orada olup, deneyimlerini paylaşman büyük bir şans ve keyif bence.
        Bu bir başlangıç olur, devamını da getirirsin diye düşünüyorum.

        Beğen

      2. Erman

        Ağzına sağlık Şenol, kendi öğrencilik günlerim geldi aklıma, profesyonel yaşamdan gelen bir misafir nimet gibi bence, anladığım kadarıyla çok da keyif almışsın, anlatmak öğretmek ve paylaşmak alışkanlık yapar, devamını da görmek isteriz 🙂

        Beğen

  12. Talha

    Şenol Bey;

    Fıtratınızdaki öğretmenlik istidatları açığa çıkmış 🙂

    İnsanın iyi bildiği birşeyi paylaşması kadar mutluluk veren birşey yoktur herhalde bu dünyada..

    Siz de ne mutlu ki bunu geç olmadan farkedenlerden olmuşsunuz..

    o derste olmak isterdim 🙂

    Beğen

  13. YCOLAK

    Şenol Bey,
    Şikayetler, şirketlere neleri yanlış yaptığını gösteren çok önemli geribildirimlerdir. Öğrenen ve uygulayan bir Şikayet organizasyonu kurdunuz ve bu konuda Kurumsal hafıza oluşturdunuz.. Daha ne olsun! Tebrik ediyoruz,

    Beğen

  14. Bahar

    Çok güzel bir deneyim olmuş bence bu tip konular (özellikle CRM) teorinin tecrübeye dönüştüğü haliyle ancak insanlara ulaşabiliyor.
    Sosyal Medya tarafına gelince, evet herkes sosyal medya canavarı çünkü çok kullanıcı dostu tool’lar ve herkesin elinin altında, merakının pençesinde.. ama kullanıcı olmak ayrı yönetici, yönlendirici olmak ayrı. Tecrübe burada da devreye giriyor dolayısıyla.
    Ayrıca sosyal medya üzerine master programı olması enteresan, müfredatı olur da kitabı vs. olmaz, anca makalesi olur belki hocanın da dediği gibi..

    Son olarak, borçlu çıkarmak adına 🙂
    Bize de bilet yok mu?

    Teşekkürler paylaşım için..

    Beğen

  15. Kaan

    Selamlar,
    Dün akşamki tecrübe için teşekkürler. Girişimci ruhunuzun devamını dilerim. Katma değer yaratan insanlara çok ihtiyacımız var, devam!

    Beğen

  16. Demet D

    Şenol öncelikle tebrik ederim. SCRM son dönemin en populer gündemlerinden bir tanesi, sen de bu alanda son iki yılda tecrübe ettiğin başlıklarla başkalarına sağladığın katkılar takdire değer. Öğrenmenin yaşı yok. Güzel şeyler, deneyimler paylaşıldıkça çoğalıp daha da değerlendir.

    Beğen

  17. Burcu Altın

    Merhaba Hocam,
    MBA’in finalini başta sadece adı ilgimi çektiği için sizin dersiniz ile yapmak istedim ve geçen zamanda gördüm ki iyi bir karar vermişim aslında, jübileyi dersiniz ile yapma imkanı verdiğiniz için teşekkür ederim 🙂 Tabi bir de bunun finali var 🙂 herşey için teşekkürler hocam

    Beğen

Yorum bırakın