İş nasıl bulunmaz?


Sık sık iş nasıl bulunur diye konuşuluyor ama, nasıl bulunmayacağını listeleme zamanı geldi de geçiyor. Karşıma çıkan örneklerden bazı konuları burada kayıt altına almam gerektiği sonucunu çıkardım.

İş nasıl bulunmaz:

  • Toplu iletişim yaparak iş bulunmaz. CV’nizi bir e-postaya ekleyip yirmi kişiye yollamak ya da Linkedin’de aynı anda birden fazla kişiye mesaj atmak iyi sonuç vermeyecektir.
  • Sosyal medya güncellemeleri işe yaramaz. Facebook, Twitter veya Linkedin’e (evet Linkedin de sosyal medya) durum güncellemesi yazıp, “iş arıyorum, benim iş bulmama yardımcı olun lütfen” diye yazarak iş bulunmaz.
  • Sosyal medya güncellemeleri ile iş bulunmayacağı için bunların virali ile de iş bulunmaz. Bunun için lütfen bağlantılarınıza “benim durum güncellememi beğenin, paylaşın ki yayılsın ve iş bulayım” diye istekte bulunmayınız. Özellikle de sizi önceden tanımayan ve sizinle çalışmamış olanlara… Aynı şey toplu e-posta yönlendirmeleri için de geçerli.
  • Linkedin’de Facebook’da Whatsapp’da chat mesajlaşma yaparak iş bulunmaz. Linkedin’de altyapının chat arayüzüne benzemesi yakınlığınız olmayan kişilerle beş altı cevaplı chat yapabileceğiniz anlamına gelmez.
  • Linkedin’de tanımadığınız yöneticilere standart bağlantı daveti yollayıp bağlantılarınızın adedini arttırarak iş bulunmaz.

O zaman ne yapmak gerekir? İş bulma, bir satış aksiyonudur. Bir strateji yaparsınız, güçlü yönlerinizi çıkartıp pazardaki fırsatlarla çakıştırırsınız, aday firma, fonksiyon ve pozisyonları tespit edip bunlara bire bire iletişimle takip yaparsınız. Duruma göre CV’nizi bile revize edip fırsata göre yeniden tasarlamanız gerekebilir. Bunun için iyi araştırma yapmanız lazım. Firmalar ve açık pozisyonlar hakkında bilgiler günümüzde internette mevcut.

Satışı kapatana kadar yılmadan, disiplinli olarak çalışırsınız. Bu aynı zamanda bir rakam ve oran işidir, duruma göre değişmekle beraber örnek vermek gerekirse on onbeş kaliteli fırsatınız olacak ki bunlardan biri olumlu sonuçlansın.

Sizi başarıya götürecek bakış açısı, “ben kuvvetli yönlerimle firmanın şu an ihtiyacı olan hangi fonksiyonuna değer katabilirim” olmalıdır. İletişiminizde bunu lütfen unutmayın.

Son olarak ufak bir hatırlatma… Referansınız olacak kişi sizinle detaylı çalışıp zaman geçirmiş kişi olmalıdır. Bu kişiler arasından seçeceğiniz adaylara sorarsınız, eğer kabul ediyorlarsa sizin referansınız olurlar. Yeni internet bazlı sistemlerde referans sisteminin kolaylaşmış veya hızlanmış olması bu sürecin önemini veya kritikliğini azaltmaz. Lütfen hafife almayın.

Peki yapılması gerekenleri yaptınız. İş bulamadınız. Şimdi ne yapacaksınız? Stratejinizi gözden geçirip tekrar deneyeceksiniz.

Listelediğim kurallara istisnalar olabilir, ama çok nadirdir diye düşünüyorum.

Yazımın amacı iş arayanların yanlış beklentiye girip zaman ve efor kaybetmesini önlemektir.

İş arayanlara başarılar dilerim.

Sağlıcakla kalın,

Engin Utkan

About Andy Engin Utkan

Salesforce Consulting and Training

1 Responses

Yorum bırakın