Müşteri olarak yüz yüze hizmet aldığınız satış ve satış sonrası destek noktalarında konuştuğunuz kişilere dikkat ettiniz mi bilmem… Bu kişilerin çoğu olduğu yerden, yaptığı işten memnun değil belli ki; herkes o an başka bir yerde olmak, başka bir şey yapıyor olmak istiyor. Davranış ve konuşmalardan anlıyorsunuz.
Kastettiğim o an için tatil veya gezi hayal etmek değil. Tabi herkes o an çalışmak yerine sıcak bir yerde tatil yapmak ister. Önemli olan kişi o an yaptığı işe odaklı mı, en iyisini yapmaya çalışıyor mu, daha iyi yapabilmeyi amaçlıyor ve bu konuya kafa yoruyor mu?
Türkiye’nin genel bir problemi belki de bu fenomen… Başka bir yerde olma arayışları, çabuk yükselme hırsları belki de kişileri işlerinde başarılı olup yükselmekten alıkoyuyor.
Yüz yüze kanalda işine odaklı kişilere sanki yurt dışında daha sık rastlıyorum.
Ne dersiniz, siz şu anda nerede olmak isterdiniz?
Sağlıcakla kalın
Engin Utkan
Görüşlerinize canı gönülden katılıyorum Engin Bey,
Yakın dönemde yapılan araştırmalar kimi insanların işte mutsuz olmayı baştan kabul ettikleri ve işi sadece para kazanmanın bir yolu olarak gördüklerini söylemektedirler. Ancak günümüzde y, hatta Z kuşağındaki gençlerin yaptığı işte mutlu olmak ve kendi sınırlarını zorlamak istedikleri de bir gerçek. Yine yapılan tespitler gösteriyor ki bir çalışanı işyerinde; iyi yöneticisi, fark yaratabilmesi ve dolayısıyla yaptığı işle gurur duyması, iyi çalışma arkadaşlarının olması mutlu ediyor. Sanılanın aksine yüksek maaş insanları işe getiren bir unsur değil! Geçici süre kişinin performansını anlık olarak etkileyen bir faktör ancak uzun vadede çok da etkili olmadığı bir gerçek.
Özellikle çalışanların mutluluğu, çalışan bağlılığı, yöneticilerin takdir tutumu, diğer çalışanlar ile etkileşim vb. değişkenler ile kıyaslandığında, çalışan mutluluğunun doğru işe alım ile başladığını söyleyebilirim. Özellikle çalışan bağlılığı düşük olanların yüzde 15’i ve buna karşılık çalışan bağlılığı yüksek olanların ise yüzde 78’i iş yaşamının, yaşamdan doyum almalarını sağladıklarını düşünüyorlar.Yine yapılan çalışmalar gösteriyor ki; çalışan bağlılığı düzeyinin ortalama yüzde 33 artmasının, her organizasyon için 5 milyon dolar kâr yarattığı da bir gerçektir.
Özellikle bizim yaptığımız birçok çalışmada da şunu görüyoruz ki takdir görme, çalışan ile sıcak temas oldukça önemli,
Selam ve saygılarımla,
Şeyda HANCIOĞLU EFE
DBE İK ve Eğitim Yöneticisi ve Proje Danışmanı
BeğenBeğen