Karnelerin dağıtıldığı, sınavların bittiği ve yaz tatilinin resmen başladığı şu günlerde motosiklete meraklı olanlar bu hobilerine yönelme eğiliminde olacaklar. Özellikle de kış aylarında motora binmeyen “tatlı su motorcuları” yaz aylarında hobilerine dönerken paslı olacaklar. Onun için bu sezonda eğitim şart diyoruz.
Yeni başlamak isteyenler için ise durum farklı. Onlar için eğitim çok önemli ve kritik.
Motor üzerinde 50,000 km tecrübesi olan ve Türkiye’de verilen eğitimlerin nerede ise hepsine katılmış biri olarak tecrübelerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Şu ana kadar katıldığım eğitimler:
1. Ehliyet kursu pratik eğitimi
2. OMM ARA kontrol, teori ve yol eğitimleri
3. BMW güvenli sürüş eğitimi
4. Honda 2-4 seviyeleri arası eğitim programları
Eğitimlerin kısaca değerlendirmesi şöyle:
1. Ehliyet kursu pratik eğitimi: Ben motosiklet ehliyetimi alırken kurs aldığım firma paket içerisinde 5 saat bire bir eğitim veriyordu. Bu eğitimler faydalı olmasına rağmen çok sınırlı idi ve motor üzerinde beceri ve özgüveni kazandırmaya yeterli değildi.
2. OMM ARA ( One More Mile Riders – Advanced Riding Academy ) eğitimleri: OMM ARA çeşitli seviye ve kapsamda eğitimler veriyor.
Kontrol eğitimi benim zamanımda bir günlük kısa bir programda trafiğe kapalı alanda temel yetkinlikleri kazandırmayı amaçlıyordu. Bu eğitimde koniler arasında slalom, engel etrafından dolaşma, frenleme ve dönüş gibi teknikler çalıştırılıyor. Program bildiğim kadarı ile ADAC bazlı bir içerikten oluşuyor. Programın benzerinin EMOK ( Enduro Motosiklet Kulübü ) ve HOG ( Harley Owners Group ) Türkiye altındaki programlarda da verildiğini duymuştum. Program çok başarılı ve fren ve acil duruş teknikleri açısından alınması çok büyük önem taşıyor. Motor üzerinde binlerce km gidip acil fren çalışmamış veya tecrübe etmemiş kişiler olduğunu tahmin edebiliyoruz. O açıdan yeni eski demeden alınması lazım.
Teori eğitimi sunum üzerinde motosiklet kullanımının temelinde yatan fizik ve mekanik konuları işleyen bir eğitim. Virajda ve frende motosikleti etkileyen fiziksel etkiler ve teorik kurallar hakkında bilgi sahibi oluyorsunuz. Çok faydalı bir eğitim. Yarım gün ya da bir günde veriliyor.
Yol eğitimi ise trafikte verilen ve iki günlük süren çok etkili bir eğitim. Öğrenciler 6-7’şerlik gruplarda birer eğitmene atanıyorlar. Eğitmene 2-3 kişilik öncü, artçı ve destek motorcular yardım ediyor. Konular yolda tecrübe ediliyor. Her öğrenci 15-20 dakika kadar eğitmenin birebir gözetiminde motor kullanıyor, diğerleri arkadan gelip takip ediyor ve akabinde bir sonraki öğrenciye geçiliyor. Eskiden İngiliz eğitmenlerle verilen bu eğitim artık eğitimli, sertifikalı ve yetkin Türk eğitmenler tarafından veriliyor. Program IAM‘in sistem ve programları baz alınarak geliştirilmiş.
3. BMW Rider Academy Güvenli Sürüş Eğitimi: Bu eğitim yarım gün iç mekanda sunumla başlayan ve 1,5 gün trafiğe kapalı alanda çeşitli tekniklerin çalıştırıldığı ADAC bazlı bir eğitim. Eğitimin özellikle koniler etrafında yaptırılan pratikleri faydalı. Motor üzerinde tek elle tutarak hakimiyet sağlama, ayağa kalkarak kullanma vs gibi hafif akrobasi hareketlerinde beceri ve özgüven arttırılıyor. BMW’de çeşitli seviyelerde eğitimler ve arazide enduro eğitimleri de mevcut. Bu sene BMW eğitim programlarını organize eden şirketin değiştiği bilgisini aldık. Programlar zira BMW aracılığı ile Borusan İstinye’de ama bir taşeron şirket vasıtası ile veriliyor.
4. Honda Eğitim Programları: Honda eğitim programları 1-4 seviyeleri arasında Honda fabrikasındaki trafiğe kapalı alanda veriliyor. 4. seviyeye web sitesinden kayıt alınmıyor, 3. seviyeyi tamamlayanlar arasından davetle çağırılıyor. Bir adet de artçılı eğitim programları mevcut. Eğitimleri almak için ehliyet şartı aranmıyor ve eğitim programında öğrencilere Honda motor tahsis ediliyor. Bu açıdan ben 1. seviye eğitimin yeni başlayanlar veya başlayacaklar için en uygun eğitim olduğunu düşünüyorum. Eğitimlerde fren, viraj, teori ve pratik pek çok beceri çalıştırılıyor. Ama en önemli özelliği koniler etrafında çok dar alanda keskin virajları çalıştırması. Bu da beceriyi, motor hakimiyetini ve doğru vücut pozisyonu ile kullanmayı (bacak sıkı, eller hafif gibi …) korkunç geliştiriyor.
Hangisini tavsiye edersiniz diye sorarsanız, hepsini tavsiye ederim. Her aşamaya farklı eğitim uygun düşüyor. Ama en önemlisi her sene 1-2 eğitim almanızı şiddetle tavsiye ederim. Yetkinlikleri en üst seviyede tutmak ve güvenli sürmek için bu çok gerekli.
Sözlerimi bitirirken yeni başlayacaklara eğitimin önemi yanında bir sözüm daha olacak. Gözünüzü diktiğiniz motordan bir ya da iki seviye daha düşük motorlu hafif modellerle başlayın. Gaza gelmeyin, güvenli öğrenin.
Eğitim programları ile ilgili güncel ve detay bilgiler blog yazım içine yerleştirdiğim ilgili linklerde mevcuttur. Lütfen inceleyiniz.
Sağlıcakla kalın, güvenli olun.
Diğer motosiklet yazılarıma link:
Motosiklet: %65 İşe Yarayacak Bir Kask Size Yeterli Mi?
Karadeniz Yaylalarına Motosiklet Gezisi – Trabzon’dan Şavşat’a
Motosikletle Avrupa Gezisi
>Sevgili Engin,Tecrübelerinle aktardığın eğitim bilgileri için çok teşekkür ederim. Bir konuda aklım karıştı. Honda Güvenli sürüş eğitimlerinin; GS1, GS2, GS3 ve GS3'ü bitirenler arasında davetiye ile çağırılan GS4 dışında bir de artçılı eğitim olarak kategorize edildiğini biliyorum. Eğer yanlışsam lütfen beni düzeltin.Bu güzel yazınız için bir kez daha teşekkür ederim..Sezi Zaman
BeğenBeğen
>Sezi, çok haklısın düzelttim. Hafızam beni yanıltmış. 1-4 arasında seviyeler mevcut. 5. seviye yok. Ben gittiğimde yol eğitimleri de yapmayı düşünüyorlardı ama daha düşüncesi vardı sadece …
BeğenBeğen
>Sevgili Utkan, Eminim ki motor sürücüleri bu kişisel bloglara ilgi göstermeye devam ettikçe, ciddi sürücüler de faydalanabilecekleri yepyeni ve temiz bilgilere daha fazla kavuşabilecekler. Seyahatlerin, görüşlerin, düşüncelerin daha fazla sürücüye ulaşmasındaki adımını tebrik ederim. Selamlar, SevgilerLevent Vardar
BeğenBeğen
[…] Diğer motosiklet yazılarıma link: Karadeniz Yaylalarına Motosiklet Gezisi – Trabzon’dan Şavşat’a Motosikletle Avrupa Gezisi Yaz Tatili Başladı Haydi Motosikletlere … […]
BeğenBeğen
[…] Karadeniz Yaylalarına Motosiklet Gezisi – Trabzon’dan Şavşat’a Motosiklet: %65 İşe Yarayacak Bir Kask Size Yeterli Mi? Yaz Tatili Başladı Haydi Motosikletlere … […]
BeğenBeğen