Zaman zaman çevremdeki kişiler tüketici olarak sorunlarla karşılaşıp yardım istiyorlar, “nereye başvurmalıyım”, “nasıl hakkımı aramalıyım” diye soruyorlar. Yalnız bu bilgiyi vermeden önce şu uyarıyı yapayım: Tüm çabamla en doğru bilgiyi vermek istememe rağmen, yazdığım bilgilerde bir hata veya eksiklik olabilir, veya ileriki bir tarihte belli konular güncelliğini yitirebilir. Onun için hukuki konularda önemli kararlar almadan önce bir hukukçuya danışmanızı öneririm. Eğer bu sayfada verilen bilgilerde bir eksik veya hata bulursanız lütfen yorum olarak blog’a yazınız.
Her haksızlığa uğradığınızı düşündüğünüzde tüketici mahkemelerine başvurmak ve bunun gereklerini yerine getirmek zorunda değilsiniz. Kanun ve yönetmelikler tüketici ile satıcı veya sağlayıcılar arasında özellikle de göreceli küçük meblağın konu olduğu uyuşmazlıkların çözümü için tüketici sorunları hakem heyetlerine başvuru imkanı vermişlerdir. Bu süreç mahkemelere göre çok daha hızlı sonuçlanabilir (yine de başvurunun ertesi günü sonuç beklemeyin).
İl hakem heyetleri il merkezi sınırları içinde, ilçe hakem heyetleri ise ilçe sınırları içinde görevli ve yetkilidir. Başvurular, tüketicinin mal veya hizmeti satın aldığı veya tüketicinin ikametgahının bulunduğu yerdeki hakem heyetine yapılır.
- Hem mağaza satışları hem de mesafeli satışların her ikisi için yapılacak itiraz başvurularında …
- 01.01.2012 tarihi itibariyle değeri değeri 1.161,67 TL altında bulunan uyuşmazlıklarda tüketici sorunları hakem heyetlerine başvurulur. Bu uyuşmazlıklarda heyetin vereceği kararlar tarafları bağlar.
- Tüketici lehine alınan kararlara satıcı ve sağlayıcının uymaması durumunda tüketici Tüketici Mahkemeleri’ne müracaat edebilir.
- Tarafların her ikisi de, alınan kararlara karşı 15 gün içersinde tüketici mahkemesine itiraz edebilir. Yapılan bu itiraz üzerine tüketici mahkemesinin vereceği karar kesindir.
- 01.01.2012 tarihi itibariyle değeri değeri 1.161,67 TL altında bulunan uyuşmazlıklarda tüketici sorunları hakem heyetlerine başvurulur. Bu uyuşmazlıklarda heyetin vereceği kararlar tarafları bağlar.
- Değeri 1.161,67 TL üzerinde olan uyuşmazlıklarda hakem heyetlerine başvurulabilir. Heyetlerin verecekleri kararlar, tüketici mahkemelerine delil olarak sunulabilir ancak icrai değildir. Bu bedelin üzerindeki uyuşmazlılar için doğrudan Tüketici Mahkemeleri’ne de başvurulabilir.
- Büyükşehir statüsünde bulunan illerde kurulan il hakem heyetleri 3.032,65 TL üzerindeki anlaşmazlıklara bakmakla görevli ve yetkilidirler. Bu bedelin altındaki uyuşmazlıklara büyükşehir belediyesi sınırları dahilinde kurulu ilçelerdeki hakem heyetlerince bakılır.
- Hakem heyetlerine müraacatlar, başvuru tarih ve sırasına göre en geç üç ay içerisinde görüşülüp karara bağlanır.
- Tüketici mahkemeleri ve hakem heyetlerine başvurularda tüketiciler, tüketici örgütleri ve Bakanlıkça açıklanacak davalar her türlü resim ve harçtan muaftır.
Kararların bağlayıcı veya delil olacağına ilişkin parasal sınırlar her yılın Ekim ayı sonunda Devlet İstatistik Enstitüsünün Toptan Eşya Fiyatları Endeksinde meydana gelen yıllık ortalama fiyat artışı oranında artar. Bu durum, Bakanlıkça her yıl Aralık ayı içinde Resmi Gazetede ilân edilir.
Konuyu daha derinden incelemek için Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun, Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri Yönetmeliği ve Yer Alan Parasal Sınırların Arttırılmasına İlişkin Tebliğ dökümanlarına göz atmanızı öneririm. Tabi ilgili kanun ve yönetmeliklere her an değişiklik gelebilir bunu da ihtiyacınız doğduğunda araştırmanız gereklidir.
Konu hakkında tüketici derneklerinin ve çeşitli sitelerin daha detaylı makaleleri ve başvuru örnekleri (evrak listeleri) mevcuttur. Internet arama motorları ile daha fazla bilgi bulabilirsiniz.
Umarım ihtiyacınız olmaz, ama olursa verdiğim bilgiler faydalı olur.
Sağlıcakla kalın,
Engin Utkan
Engin beye ek olarak eğer şikayet, uyuşmazlık yaşanan yer kurumsal bir firma ise onu denetleyen kamu kurumuna yapılacak şikayetlerde haklılık durumuna göre hizli ve olumlu sonuclaniyor. (örneğin: bankalar icin bddk, gsm icin btk, hastane icin saglik bakanligi gibi…) alternatif olarak sikayet sitelerine yazmakta denenmesi gereken bir yoldur bence 🙂
BeğenBeğen
Kesinlikle katılıyorum. Denetçi ve regülatif kurumlara şikayet de çok anlamlı ve etkili olabilir. Yorum ve ekleme için çok tşk.
BeğenBeğen
Reblogged this on KAAN'IN PERAKENDE GÜNLÜĞÜ.
BeğenBeğen