Büyük Ekip Yönetiminin Sırları – İletişim


Yıllardır büyük sayıda ekipler yönetiyorum. Bu yönetim alanının kendine göre püf noktaları var. Başarılı büyük ekip yönetiminin sırlarını bir yazı dizisinde kaleme almak istedim.

Büyük sayıda ekipler yönetirken dikkat edilmesi gereken konuların başında iletişim geliyor. Bir yönetici binleri aşan kişi ile birebir görüşemeyeceği için toplu iletişim araçları ile hitap etmesi uygun olacaktır. Bu, e-mail ve toplantılar aracılığı ile gerçekleştirilebilir. Benim uygulamalarıma örnek vermek gerekirse her lokasyon ziyaretinde grup toplantıları yapmak, bireysel olarak bir kaç kişiye dokunmak, ziyaret sonrası toplu bir mail atmak ve önemli konularda toplu hitap ederek konuya dikkat çekmek sayılabilir.

Diğer bir iletişim aracı da dolaylı iletişimdir. Yönetici önem vermek istediği konuları, sayısı kısıtlı olmak kaydı ile ara yöneticilerine ileterek günlük iletişimde kullanılmasını ve sıkça ekiplere iletilmesini isteyebilir. Herhangi bir anda operasyonda çok fazla sayıda konu önemlidir. Kalite, müşteri memnuniyeti, verimlilik, müşteri şikayetleri ve diğer detay parametreler üzerinde sıkça konuşulur ve performans primlerine yansıtılır. Herhangi bir anda yöneticinin bunlardan bir ya da ikisine dikkat çekmesi, söylem ve uygulamaları ile bir kaç ay bu odağı devam ettirmesi çok anlamlıdır. Unutmayalım; az sayıda odak defalarca iletildiğinde ekiplerin gündemlerinde yer bulur.

Zaman zaman problem çözerken yapılan takım çalışmalarında, yönetici rutin düzende beraber çalışmadığı kişilerle çalışma fırsatı bulur. Bu iletişim fırsatlarını iyi değerlendirmek gerekir. Burada yöneticinin nasıl davrandığı, hangi konulara dikkat çektiği ve hangi konuları üzerinde durmadan hızlıca geçtiği doğal olarak ekibi tarafından izlenmektedir. Yönetici burada örnek davranışları ile liderlik yapmalıdır.

Son olarak da günümüzün iletişim aracı sosyal medya gelmektedir. Sosyal medya günümüzde her yönetici tarafından ilgi görmese veya her şirket tarafından onaylanmasa da çok etkili bir araçtır. Sosyal medyada yöneticilerini takip eden ekip arkadaşları yönetici hakkında resmi şirket maillerinin ötesinde bir çok bilgi edinir, ilgi alanlarını öğrenir ve kendini daha yakın hissedebilir. İşi ile ilgili önemli konuları ele alan yönetici ve okuyan ve etkileşen çalışan, işe olan tutkusunu en güzel şekilde ifade etmektedir bence … Bu yazı da zaten böyle bir örnek değil mi 🙂    ?

Sağlıcakla kalın

Engin Utkan

Not. Serinin bir sonraki yazısı “Büyük Ekip Yönetiminin Sırları – Eskalasyon” adlı yazıya bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

About Andy Engin Utkan

Salesforce Consulting and Training

6 Responses

  1. Murat

    Engin bey bir sonraki yazınızda bu tecrübelerinizden hareketle çalışan deneyimi konusundaki birikimlerinizi, en iyi uygulamaları duymak isteriz. 🙂

    Beğen

  2. Bu konu çok önemlidir. Yöneticinin iletişim dili, yaklaşımı, insani duruşu, örneklik teşkil eden hayatı yöneticilei için önemlidir. Önderse, önde gitmeli her açıdan…Teşekkkürler

    Beğen

Yorum bırakın